Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák

Blog

Ezen az oldalon mindent megtalálsz, ami az építészettel kapcsolatos, legyenek azok tippek és javaslatok, vagy akár termékbemutatók!

Kövess minket rendszeresen, hogy ne maradj le a legfrissebb blogokról!

Homlokzat festés - Hogyan csináld? - eKomplex

2023. 12. 06. 11:09:44 Katona Roland

homlokzatfestés ötletek

A hőszigetelési rendszer felvitele után (legyen az hungarocell vagy kőzetgyapot szigetelés) következik a homlokzati festése. A jól megválasztott nemesvakolat festés legalább ugyanolyan fontos, mint az, hogy milyen típusú hőszigetelő anyagot választunk. A nemesvakolat festék nem csak színt és stílust ad szeretet otthonunknak, hanem védelmet is nyújt a külső időjárási hatások ellen, legyen az eső, hó, vagy akár jégeső.

A mai blogunkban részletesen bemutatjuk nektek a nemesvakolat festés részeit, lépéseit, illetve megosztunk veletek néhány homlokzatfestés ötletet, amivel garantált, hogy a ti házatok lesz a legszebb a környéken. Amennyiben érdekelnek régebbi blogjaink, akkor kattintsatok ide. Most pedig vessük bele magunkat a homlokzat festés témakörébe.

Üveggyapot szigetelés tudástár – Ismerd meg az üveggyapot jellemzőit

2023. 09. 06. 10:11:45 Katona Roland

Elérkezett blog sorozatunk legújabb része, ahol részletesen körbejárjuk, mi is az az üveggyapot, milyen felhasználási területei vannak, mik az előnyei és hátrányai, illetve megfejtjük azokat a tévhiteket, amik az üveggyapot szigeteléssel kapcsolatban az emberek fejében vannak.

A mai blogban ezeket szeretnénk bemutatni és megmutatni, hogy miért az üveggyapot az egyig legjobb szigetelőanyag, amit ma a piacon megtalálhattok és miért javasoljuk nektek. Amennyiben érdekelnek előző blogcikkeink, ahol már részletesebben bemutattunk több más népszerű építőanyagot akkor kattintsatok ide. Most pedig vessük bele magunkat az üveggyapot szigetelés világába. Tartsatok velünk!

EPS és XPS hőszigetelés – Melyiket válaszd? – eKomplex

2023. 04. 26. 14:55:19 Katona Roland

A jó hőszigetelési rendszer a modern házak elengedhetetlen eleme. Sokan azt gondolják, hogy a hőszigetelés csak a téli hidegekkel szemben fontos, ami csak részben igaz. Ma már a nyári hőhullámok ellen is szükséges a védekezés, hiszen az elmúlt pár évben már a saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy a júliusi, augusztusi forróság szinte olykor nagyon nehezen átvészelhető. Ilyenkor általában klímával védekezünk ez ellen, viszont ezt se tudjuk a végtelenségig nyújtani, hiszen a hó végi számla akár a sokszorosára is megemelkedhet.

Persze a legfőbb feladata a hőszigetelés rendszernek az, hogy bent tartsa a meleget a házban, illetve ne engedje be a téli hideg levegőt. Ezen a télen elgondolkodtató volt látni, hogy azok a házak, amelyek egyáltalán vagy nem szakszerűen voltak szigetelve, kicsúsztak a rezsicsökkentett energiaárakból és súlyos tízezrekkel kellett többet fizetniük, mint akik rendelkeztek valamilyen szintű hőszigetelési rendszerrel. Sajnos ma Magyarországon 10-ből 8 ház rosszul vagy egyáltalán nincs hőszigetelve. Ezekre a rendszerekre befektetésként kell tekinteni, hiszen a mostani magas árak mellett a rászánt összeg hamar meg fog térülni.

Vessük is bele magunkat magunkat a hőszigetelés világába. Fontos tisztázni, hogy beszélhetünk ásvány- vagy kőzetgyapot és hungarocell szigetelésről, most az utóbbiról lesz szó.

Tetőfólia kisokos: Párazáró vagy páraáteresztő fóliát válasszunk?

2023. 04. 13. 00:00:00 Katona Roland
Az építőiparban ugyan az elmúlt esztendőkben felborult a szezonalitás, de ha mégis aszerint gondolkoznánk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy elérkezett a tető szezon ideje. Tavasszal a legoptimálisabb a meglévő tetőszerkezetet javítani, lecserélni, hiszen ilyenkor még nincs olyan meleg, illetve a nappalok hosszabbak, így kellemesebb dolgozni és jobban lehet haladni a munkával. Az előző blogunkban már bemutattuk, hogy milyen tetőfedő anyagok vannak jelen a piacon, most pedig elmerülünk a tetőfóliák világában, hiszen, hiába van megfelelő és jó minőségű cserepünk, zsindelyünk, palánk, az egész mit sem ér, ha nincs megfelelő tetőfóliánk, ami elengedhetetlen, ha a teljes tetőszerkezetet vizsgáljuk. Sokan sajnos nem fordítanak elég nagy figyelmet erre a kérdéskörre és csak később, egy-egy beázás után észleljük, (amikor már több pénzt kell kifizetniük a javításokra, mint magára a tetőfóliára) hogy talán mégis kifizetődőbb lett volna a megfelelő, minőségibb tetőfólia kiválasztása. A mai tetők kialakításánál, már nem csak magára a tetőfedő anyagra kell fókuszálni, hanem nagyon sok apró részletre, amik külön-külön lehet, hogy nem tűnnek fontosnak, de együttesen alkotnak egy nagy egészet. Ma már a tetőnek sokkal nagyobb a jelentősége, mint 50-60 évvel ezelőtt. Régen csupán azt tartották szem előtt a legtöbben, csak a házuk védve legyen a beázásoktól. Ma már a fontos szempontok közé tartozik hangszigetelés, hőszigetelés, szellőzés, védelem, illetve esztétikai funkciója is van. Amikor tetőcserén gondolkodunk nem csak a védelmet javítjuk, hanem egy komplett rendszert újítunk fel, aminek számos előnye van a jövőre nézve. A jól kivitelezett szerkezethez több évtizedig nem kell nyúlni és ezzel csökkenti tudjuk a rezsi költségeket.

Mire jó a drénlemez?

2023. 03. 22. 17:00:00 Katona Roland
A tavaszi hónapokra fordulva egyre több esőzés éri el hazánkat, ami a talajba szivárogva megnöveli a talajvíz szintjét. Ezért fontos gondoskodnunk a megfelelő víz- és szigetelés védelemről. Erre a feladatra tökéletesen alkalmas a drénlemez, de rögtön felmerül a kérdés, hogy mi az a drénlemez. A következőkben be fogjuk mutatni, hogy mi is ez, milyen anyagból készül, mi a felhasználási területe. Amennyiben érdekel, tartsatok velünk, illetve, ha még nem olvastátok a geotextíliáról szóló blog cikkünket, akkor ide kattintva be tudjátok pótolni. Most pedig vessünk bele magunkat a drénlemezek világába.

Melyek a legjobb tetőfedő anyagok?

2023. 03. 20. 00:00:00 Katona Roland

A jó idő beköszöntével elérkezett a házfelújítások időszaka. Amennyiben megtehetjük, még a nagy meleg előtt érdemes elkezdenünk, hisz a legtöbb embernek nincs kedve a hőségben cserepet pakolni vagy tetőlécet rakni. Ezért javasoljuk, hogy az év ezen szakaszában érdemes túlesni a tervezett felújításokon, hogy a nyarat már csak szimplán élvezni kelljen felújított otthonunkban.

A mai blogban a tetőfedő anyagokok témáját járjuk körbe. Szót ejtünk ebben a témakörben a betoncserepekről, kerámia cserepekről, zsindely tetőkről, palatetőkről és a cserepeslemezekről is. Emellett körbejárjuk melyik tető fajtára milyen anyagot ajánlunk, valamint megnézzük melyek a legköltséghatékonyabb tetőfedő anyagok. Vágjunk is bele!

Milyen geotextíliát vegyek? Segítünk dönteni!

2023. 03. 10. 17:00:00 Katona Roland
A tavasz elérkeztével sokan szeretnék kertjüket szebbé varázsolni, ezért elkezdenek ötleteket gyűjteni az interneten és az ilyen keresések alkalmával, biztosan szembejön a geotextília kifejezés. Azonban, egyesekben felmerül a kérdés, hogy milyen geotextíliát vegyenek, másokban pedig, hogy mi is az a geotextília egyáltalán. Aktuális blogunkban ezeket a kérdéseket fogjuk körül járni. Részletesen bemutatjuk, hogy mire jó a geotextília, illetve milyen felhasználási területeken lehet alkalmazni.