Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák

Homlokzat festés - Hogyan csináld? - eKomplex

2023. 12. 06. 11:09:44 Katona Roland

homlokzatfestés ötletek

A hőszigetelési rendszer felvitele után (legyen az hungarocell vagy kőzetgyapot szigetelés) következik a homlokzati festése. A jól megválasztott nemesvakolat festés legalább ugyanolyan fontos, mint az, hogy milyen típusú hőszigetelő anyagot választunk. A nemesvakolat festék nem csak színt és stílust ad szeretet otthonunknak, hanem védelmet is nyújt a külső időjárási hatások ellen, legyen az eső, hó, vagy akár jégeső.

A mai blogunkban részletesen bemutatjuk nektek a nemesvakolat festés részeit, lépéseit, illetve megosztunk veletek néhány homlokzatfestés ötletet, amivel garantált, hogy a ti házatok lesz a legszebb a környéken. Amennyiben érdekelnek régebbi blogjaink, akkor kattintsatok ide. Most pedig vessük bele magunkat a homlokzat festés témakörébe.

Nemesvakolat festék fajták

Az első lépés, hogy kiválasszuk milyen típusú nemesvakolatot viszünk fel a házak falára. Általában, amikor a nemesvakolat fajtákról beszélünk akkor három típusú homlokzati festéket szoktunk megemlíteni. Ezek a szilikon, szilikát és műgyanta (akril) bázisú nemesvakolat „festékek”.

A szilikon alapú nemesvakolatok napjainkban egyre elterjedtebbek. Nagyon jó a páraáteresztő képességük, taszítják a vizet és rugalmasak. Vegyük is sorba, miért olyan fontosak ezek a tényezők a homlokzati vakolás során. A páraáteresztő képesség elsősorban azoknál az épületeknél fontos, ahol kőzetgyapot szigetelést alkalmaztak hőszigetelés céljából. Azért fontos, hogy megfelelő legyen a páraáteresztés, mert ebben az esetben romlik a szigetelőanyag hőtartó képessége. A víz taszítását már a bevezetőben is említettük, fontos a szigetelőanyag védelme, hiszen a tulajdonságai jelentősen romlanának, ha eső víz érné. Ezen túl megemlíthető, hogy mivel lepereg róla a víz, a különböző szennyeződések nem tudnak megmaradni, hiszen a lecsorgó víz kimossa a résekből őket. A rugalmasság főként a hőmérséklet ingadozásnál fontos, hiszen, ha nem megfelelően rugalmas a homlokzati festésünk, akkor az repedésekhez vezethet. Szilikon alapú nemesvakolatainkat itt tudjátok megtekinteni.

 A szilikát típusú homlokzati festéket már régóta alkalmazzák házak díszítésére. Alkalmas EPS és kőzetgyapot szigetelésre, régi kőporos vakolatok festésére. A szilikát típusú nemesvakolat előnyei között említhetjük, hogy környezetbarát, hiszen a vakolat nagy része természetes alapanyagokból áll. Éghetetlen, ezáltal biztonságos. A szilikát típusú vakolatainkat itt tudjátok megnézni.

A műgyanta típusú homlokzati festékekének jó a fedőképessége, illetve rugalmasak, így alkalmasak a korábbi repedések javítására, elfedésére. Sajnos a páraáteresztő képessége nem olyan jó, mint a szilikon típusú nemesvakolat festékek esetében, így nem ajánlott olyan házak leszínezésére, amiket kőzetgyapot szigeteléssel láttak el. Általában készre keverve árulják, vagyis nem szükséges az előhígítása. Pozitívum, hogy nagyon jó a színtartó képessége, így a házak nagyon sokáig az eredeti szépségükben fognak pompázni. A műgyanta bázisú nemesvakolat festék kínálatunkat itt tudjátok elérni.

homlokzat festéseNemesvakolat színe és textúrája

Miután kiválasztottuk azt, hogy pontosan milyen típusú nemesvakolatot szeretnénk házunkra, a szín kiválasztása következik. A homlokzatfestés ötletek közül most meg szeretnénk osztani veletek pár hasznos tippet. Amikor színt választunk, fontos, hogy megvizsgáljuk először a környezetet. Mennyire árnyékos helyen van a ház, milyen a fekvése, a napsütés milyen irányból, hány órában éri a házat. Ezeket azért fontos, hogy figyelembe vegyük, mert nem mindegy milyen színt választunk. Azoknál a házaknál, amiket kevés árnyék fed és sok órában éri a napsütés, nem érdemes sötét színű homlokzat festéket választani, mert a külső felület nagyon felmelegedhet, ami gyorsíthatja a szigetelés megöregedését, illetve maga a szín is fakulhat. Érdemes a környékbeli házakat körbe nézni, hogy azok milyen stílusban kerültek színezésre és az alapján mérlegeljünk, hogy mennyire szeretnénk beleolvadni vagy kitűnni a többiek közül. Ez egyén és preferencia függő.

nemesvakolat festéseMiután kiválasztottuk azt, hogy pontosan milyen színe lesz a házunknak, a következő lépés, hogy kiválasszuk milyen stílusú textúrája legyen a nemesvakolatunknak. Két fajta textúrát különböztetünk meg egymástól: az egyik a gördülő szemcsés, a másik a kapart stílusú. A két fajta stílus között a különbség, hogy a gördülőszemcsés vakolatnál előfordulnak nagyobb méretű szemcsék is. Ezek a szemcsék lehetnek 0,5 mm-esek, de akár 3 mm-esek is. Ezzel különleges hatású felületet tudunk elérni. Ezt a fajtát szokták hasonlítani a régi „rücskös” fal festékekhez. A homlokzati festékek leírásain feltüntetik, hogy melyik-melyik milyen típusú, azonban, ha bizonytalanok vagytok, akkor kérjetek segítséget szakeladótól. A felhordása egy kicsit különbözik, de ezt majd bővebben kifejtjük nektek a következő fejezetben.

Homlokzati festék felhordása

Az első és legfontosabb, hogy megvizsgáljuk milyen a felület. Ezt a nemesvakolat felhordása előtt kezelni kell. Amennyiben porózus, egyenletlen a felület, a mélyalapozó használata kötelező. Vékonyvakolati alapozó használata, függetlenül a fal felület minőségétől minden esetben kötelező használni. Fontos lépés még, hogy a nemesvakolni kívánt területet le kell fedni fóliával és maszkoló szalaggal (udvar, ajtó, ablakok), hogy megvédjük őket a lehullott vakolattól. Így elkerülhető, hogy a nemesvakolás után rögtön takarítással kezdjünk.

Most, hogy már minden előkészületi lépést megcsináltunk, kezdődhet maga a vakolás. A homlokzati festékek nagy része általában vödrökben elérhető, ezért kavarógéppel fel kell kavarni, hogy a nekünk megfelelő anyagot megkapjuk. A felhordáshoz szükségünk lesz egy rozsdamentes glettvasra, illetve egy műanyag simítóra. A glettvassal fogjuk a nemes vakolatot „felhúzni” a ház falára. Nagyon figyelni kell arra, hogy mekkora mennyiségű anyagot teszünk a vasra. A túl kevéssel az a baj, hogy nem fog megfelelően tapadni a fal felületére. Amennyiben túl sokkal dolgozunk, előfordulhat, hogy egyenletlenül hordjuk fel, ami, a „rücskös” festéshez fog hasonlítani.

Amint felhordtuk az anyagot, következik a simítás. Ebben a munkafázisban viszont már különbséget kell tennünk, hogy pontosan milyen textúrájú anyaggal dolgozunk, ahogyan az előzőekben már említettük nektek. Nem mindegy milyen módszerrel fogunk dolgozni a gördülő - és a kapart szemcsés nemesvakolat festés esetében. A kapart textúrájú anyagot körkörös mozdulatokkal nem túl erősen a vakolni kívánt felületre rányomva kell elsimítani. A gördülő szemcsés anyag esetében ezt folyamatot függőlegesen kell elvégezni. Felhordáskor figyelni kell, hogy az anyagvastagság ne haladja meg a szemcseméretet, mert az elérni kívánt felület textúrája nem fog kirajzolódni. A munkafolyamat során nagyon kell figyelni, hogy minden dörzsölés iránya és erőssége egyforma legyen, ennek a következménye a foltos felület lehet.

Időjárási tényezők

Amikor a homlokzati festésre adjuk a fejünket számos időjárási tényezőt figyelembe kell vennünk. Vegyük is sorrendbe, mik is ezek a tényezők. A legjobb időjárási időpontok a tavasz és az ősz. Nézzük, hogy nyáron miért nem érdemes nemesvakolatot felhordani. A tikkasztó nyári melegben azért nem érdemes nekiállni a nemesvakolásnak, mert jóval több alapozót szükséges használnunk, ami egyáltalán nem gazdaságos. A színező anyagból a nagy meleg „kiszívja”, ami szinte odasül a falfelületre, így nem csak színveszteség fog bekövetkezni, hanem a jövőben repedések is elő fognak fordulni. Ökölszabály szerint azt szoktuk mondani, hogy 22 Cº felett nem ajánlott. A téli nemes vakolat felhordásánál minden esetben a hideg miatt kell aggódnunk. Ilyen időben nem tud rendesen megszáradni a vakolóanyag, ami elhúzódó száradáshoz vezethet, ezen felül a jövőben szintén repedések keletkezhetnek. Általában 5 C⁰-ig javasolt a vakolat felhordása, ám amennyiben adunk hozzá Revco Winter Kültéri vakolatadalékot, akkor 0 C⁰-ig dolgozhatunk. Viszont így se lehet fagypont alatt dolgozni. Egyéb kizáró időjárási tényezők az esős időjárás, a levegő magas páratartalma, köd, havazás.

Összegzés

A mai blogban áttekintettük, hogy milyen fajta nemesvakolat fajták vannak, kitértünk a textúrákra, mi a színezőanyag felhordásának menete és hogy mire kell figyelni, illetve milyen időjárási tényezők a kizáró esetek. Reméljük tetszett a mai blogunk. Amennyiben nem akarsz lemaradni legújabb akcióinkról és híreinkről kövess minket Facebookon is.

Lehetőséged van teljes körű hőszigetelési ajánlatunkat igénybe venni. Ehhez csupán rövid űrlapunkat kell kitöltened, ahol vakolat igényeidet is tudod jelezni, mi pedig mihamarabb küldjük ajánlatunkat részedre.

Tartalomhoz tartozó címkék: festés kisokos tanács