Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák

Milyen geotextíliát vegyek? Segítünk dönteni!

2023. 03. 10. 17:00:00 Katona Roland
A tavasz elérkeztével sokan szeretnék kertjüket szebbé varázsolni, ezért elkezdenek ötleteket gyűjteni az interneten és az ilyen keresések alkalmával, biztosan szembejön a geotextília kifejezés. Azonban, egyesekben felmerül a kérdés, hogy milyen geotextíliát vegyenek, másokban pedig, hogy mi is az a geotextília egyáltalán. Aktuális blogunkban ezeket a kérdéseket fogjuk körül járni. Részletesen bemutatjuk, hogy mire jó a geotextília, illetve milyen felhasználási területeken lehet alkalmazni.

Kezdjük is azzal, hogy mire jó a geotextília.

mire jó a geotextília?Ez egy tűnemezelt szálszerkezetű filcszerű textilanyag. A geotextília polipropilénből (vagy poliészterből) készül, amely egy hőre lágyuló geoműanyag. Fő feladata a különböző talajrétegek elválasztása egymástól, azonban ezen kívül még számos más területen is fel lehet használni. Itt meg lehet említeni a hőszigetelést, a vízlevezetést, de az esővíz szűrésére is kifejezetten alkalmas. Megakadályozza, hogy a különböző talajrétegek egymással keveredjenek, így kedvelt megoldás a kertekben, hiszen attól függően, hogy milyen vastagságú geotextíliát teszünk le, elkerülhető, hogy a gazok és gyomnövények megjelenjenek a kertünkben. Ezeken felül érdemes megemlíteni, hogy utaknál, kerti tavaknál, és ház felújításnál is mind-mind alkalmazható. A következőkben ezeket a területeket fogjuk tüzetesebben megvizsgálni, hogy melyikhez milyen geotextília fajta szükséges, és hogy milyen típusát éri meg megvásárolni.

Az első témánk, ami talán a legtöbb embert érinti, a kert témakör.

Itt számos olyan területet találunk, ahol fel lehet használni a geotextíliát. Az első és legfontosabb feladata - ahogyan fent is említettük - a gyomnövényekkel szembeni védekezés, ezek ellen tökéletes védelmeket biztosítanak azok a geotextilek, amiknek a vastagsága nagyobb mint, 50g/m2. Az anyag elnyeri a napsugarakat, így megakadályozza a gyomok növekedését. Emellett csökkenti a víz elpárolgását, ami azt jelenti, hogy a talajban több nedvesség marad. A fagy- és hővédelem is fontos feladata, amivel megóvhatjuk kertünk termőképességét. Amennyiben felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon milyen geotextilt vegyünk a kertünkhöz, akkor a válasszunk olyan fajtát, ami az átlagos körülményeknek tökéletesen megfelel. A textil vastagsága 50g/m2 és 100g/m2 között a legmegfelelőbb a kerti körülményekhez. Használata igen könnyű, hiszen tekercses kialakításának köszönhetően a nekünk megfelelő méretet letekerjük, méretre vágjuk és leterítjük. Könnyen és egyszerűen lehet használni.

 

A kerti felhasználások másik területe, amikor a geotextíliát a térkő alá fektetjük le, ami hosszú időre biztosítja a kerti utak szépségét.

Ilyenkor a kavicsréteg alá körülbelül 140 g/m2 vastagságú geotextilt helyezünk el azért, hogy a terület ne süllyedjen meg. Ezt úgy éri el, hogy nem engedi keveredni az ágyazó réteget a talajjal. A textil használatával elkerülhető, hogy az út ne legyen hullámos a jövőben, amit úgy ér el, hogy a rá nehezedő nyomást eloszlatja.  Megakadályozza az alulról feltörő gyom és gaz növények kinövését a térkő rések között. Fontos megjegyezni, hogy ha mégis vannak kikelő magok azok nem alulról érkeznek, hanem a kövek rései között megtelepedő különböző magokból kelnek ki.

 

Talán egy kevésbé ismert felhasználási területe a kerti tavak telepítése.

Azért fontos, hogy a tófólia alá megfelelő fajtájú geotextilt terítsünk le, mert így elkülöníthető a talajban lévő kavicsoktól és a gyökerek súrlódásától. A másik pozitív tulajdonsága, hogy használatával csökkenthetjük a tófólia kilyukadási esélyét. Fontos megjegyezni, hogy egyes gyártók csak akkor vállalnak garanciát a termékeikért, ha alatta megfelelően vastag geotextília kerül leterítésre.

A nyár közeledtével egyre több családi házban kerülnek elő a medencék. Legyenek azok felállíthatóak vagy építettek, fontos a geotextília használata, hiszen ezzel meg tudjuk hosszabbítani medencénk élettartamát.

 

milyen geotextíliát vegyek?

 

A következőkben nézzük is meg, melyik medence fajtához milyen geotextilt érdemes vásárolni.

Az épített medencéknél a minél vastagabb anyag használatát javasoljuk, ez akár 300 g/m2 is lehet, hiszen a medencefóliára a víz súlyából adódóan óriási hidrosztatikai nyomás nehezedik, amit a textil el tud oszlatni, illetve megvédi a medencefóliát a gaz- és gyomnövényektől, kavicsok széleitől, növények gyökereitől. A felállítható medencéknél szinte elengedhetetlen, hogy valami anyagot leterítsünk alá, hiszen itt a fólia közvetlenül érintkezik a talajjal. Mivel ezek általában kisebb térfogatúak, így kisebb is a nyomás, ezért elég vékonyabb fajtájú geotextiliát vásárolni.

Az otthoni felújítások során a nem felújítandó objektumok állapotát szeretnénk épségben megóvni. Itt főleg olyanra munkálatokra gondolunk, amikor például festünk és meg szeretnénk védeni a parkettát vagy a járólapokat. Ezekre egy speciális geotextília fajtát szoktak ajánlani, ami szőtt és nem karcolja az alatta lévő talajburkolatot. Nem szakad, így létrázható, csúszásmentes, könnyen takarítható, így többször is fel lehet használni. Nedvességállóságának köszönhetően a víz bázisú anyagok nem szivárognak át rajta. Tekercses kialakításának köszönhetően könnyen mozgatható, tetszés szerint méretre vágható, vagyis anyaghasználat szempontjából nagyon barátságos.

A fentiekben tisztáztuk, hogy mire jó a geotextilia, illetve azt, hogy egy átlagos felhasználónak pontosan milyen fajta és vastagságú geotextíliára van szüksége az otthoni felhasználásához.

 

Azonban a textilt ipari környezetben is nagyon sokszor felhasználják a különböző tulajdonságai miatt.

A következőkben szeretnénk nektek bemutatni, hogy ezeken a területeken milyen haszna van.

Ipari környezetben felhasználják út- és vasútépítésnél, víztározó építésénél, hídépítésnél és még megannyi más helyen.

Víztározók és iszaptárolók védelme érdekében szokták alkalmazni az ipari fajtájú geotextíliát. Ennek a funkciója ugyanaz, mint a medencék védelménél, vagyis a textilt pontszerű mechanikai hatások érik alulról (kavicsok, gyökerek, talajban lévő szennyeződések) és ezek kivédése ellen nyújt védelmet a geotextília, így a geoműanyag, geomembránok tavak, kerti tavak, nádasok, tározók élettartama megnő, és védelmet nyújt a külső mechanikai hatások ellen.

Vízszigetelések védelme a vízelvezetés szempontjából is igen hasznos, ha tudjuk milyen geotextília fajta szükséges. Ebben a témában a pincék, híd felépítmények, csatornák, lapostetők, tetőterek, alagutak, tározók, támfalak érintettek. Ezeknél az alapvető geoműanyagok vannak veszélynek kitéve tervezési szempontok vagy véletlen okok miatt. Ezekben az esetekben a megfelelően vastag geotextília megvédi a vízszigetelést és egyúttal vízelvezető funkciót is betölt, ami megóvja az építmény állapotát.

Mit lehet tudni az árvédelemről?

Nem mehetünk el szó nélkül a part- és árvédelmi területek mellett sem, ahol amellett, hogy csökkenti a mechanikai hatásokat, megakadályozza, hogy a különböző talajrétegek keveredjenek egymással és csökkenti annak a lehetőségét, hogy az építmények megsüllyedjenek.

A hulladéktárolók tervezésekor nagyon fontos figyelembe venniük a tervezőknek, hogy a talajrétegek ne keveredjenek egymással, hiszen ekkor a hulladék a talajba kerül, ami szennyeződést okozhat a talajvízben. Ezért fontos ebben az esetben is a megfelelő vastagságú geotextíliát lefektetni, hiszen azon kívül, hogy megakadályozza a talajrétegek keveredjenek egymással, szűrő képességének köszönhetően nem fog kártékony anyag a földbe kerülni.

 

Útépítésnél és parkoló térburkolatánál fennáll a veszély, hogy az idő során megsüllyed, hullámos lesz, és nyomvályú keletkezik. A megfelelő vastagságú geotextília használatával a terhelés szétosztható, így a fent említett problémák nem fognak jelentkezni.

 

Az utolsó terület, amit be fogunk mutatni, az egy nagyon speciális felhasználása a textilanyagnak, ez pedig a vasútépítés.

Ebben az esteben az elválasztó és szűrő tulajdonságai kerülnek előtérbe az anyagnak. Megakadályozza, hogy a talaj keveredjen ballasztsúllyal. Így elkerülhető a vasúti sín megsüllyedése.

Mint ahogy a fenti példákból látjuk, a geotextília egy nagyon hasznos építőanyag, hiszen nagyon sok helyen fel tudjuk használni, legyen az otthoni vagy ipari környezet. Az elsődleges feladatai közé tartozik a talajrétegek elkülönítése és a szűrés.

Sokatokban felmerülhet a kérdés, hogy milyen geotextíliát vegyetek. Erre viszonylag könnyen tudnunk nektek választ adni. Amennyiben a kerti munkákhoz szeretnétek anyagot vásárolni akkor a geotextília vastagsága elég, ha 100g/m2. Ez tökéletesen ellenáll a gaz- és gyomnövényeknek. Medencék és térkövek alá mindenféleképpen az erősebb és vastagabb fóliát javasoljuk. Ez körülbelül a 140 g/m2-es anyag. Sőt, épített medencéknél ez akár 300g/m2 is lehet.

Az ipari felhasználás is nagyon sokrétű, hiszen láthattuk, hogy tavaknál, vízszigetelésnél, árvédelmi munkáknál, hulladéktárolóknál, útépítéseknél, parkolóknál, ipari létesítményeknél, vasút építésnél, mind elengedhetetlen építőipari termék. Amennyiben ilyen munkálatokban gondolkozunk, akkor előtte feltétlenül egyeztessünk szakemberrel, hogy a megfelelő minőségű anyagot és geotextília vastagságot válasszuk.

Amennyiben geotextília vásárlásban gondolkodtok, akkor mindenféleképpen látogassatok el az ekomplex.hu-ra, ahol a nagyon széles geotextília választékunkból válogathattok.

Kövessetek minket Facebookon, hogy ne maradjatok le legújabb blogjainkról!

Tartalomhoz tartozó címkék: kisokos szigetelés vízszigetelés