Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák

Így lesz gyerekjáték a grill begyújtása

Katona Roland

A mai blogban egy kicsit hátrébb lépünk a hagyományos építőipari termékektől és egy kicsit a grillezés világába vezetünk el benneteket, hiszen egy kert kellékei közül sem maradhat ki grillsütő, legyen az elektromos, gázos vagy faszenes. Tartsatok most is velünk.

Veled is előfordult már, hogy a hétvégi grill partyra bevásároltál már minden finomságot, teljes egészében felkészültél és pontosan kiszámoltad, hogy mennyi időbe fog telni a sütés, hogy pont délre kész legyen az ebéd, azonban a faszén nem gyulladt be?  Próbálkoztál már mindennel, de mintha valami láthatatlan erő nem engedné, hogy izzó parázzsá változzon a faszén?

A faszén begyújtása a legstresszesebb feladat, hiszen ezen áll vagy bukik, hogy az étel milyen minőségben sül át. A mai blogban szeretnénk nektek pár tippet és eszközt bemutatni, amikkel biztos, hogy sikeres lesz a faszén begyújtása. Amennyiben még nem olvastátok korábbi blogjainkat, akkor azt itt tudjátok megtenni.

grill hús

Faszén vagy grillbriket?

Először is fontos tisztáznunk, hogy milyen grilleket különböztetünk meg egymástól. A két egyértelműen legnépszerűbb a gázüzemű – és a faszenes grillsütők. Mindkét fajtának megvannak a maga előnyei és hátrányai. A mai blogban azonban mi elsősorban a faszenes grillsütőkre fogjuk a hangsúlyt helyezni. Először is vizsgáljuk meg, hogy milyen anyagokkal is tudjuk begyújtani a faszenes grillsütőt. Használhatunk faszenet és úgynevezett grillbriketet.  Vegyük is sorba milyen különbségek vannak az anyagok között. A faszén begyújtása viszonylag könnyű, ez elsősorban annak köszönhető, hogy keményfából állítják elő. Gyorsan lángra kap és magasan hőfokon ég, ezért ideális választás húsok és zöldségek grillezéséhez. Hátránya, hogy viszonylag gyorsan leég (45-75 perc), ezért folyamatosan vagy után kell tölteni levegővel kell táplálni a parazsat. A grillbriket szénporból, nagy nyomáson készül, ezért jóval tovább ég, mint a faszén. A grillbriket használat során elért hőfoka alacsonyabb, mint a faszéné, emiatt ideálisabb egy hosszabb ideig tartó grillezéshez vagy füstölést igénylő ételekhez.

Faszén begyújtása

Most, hogy tisztáztuk, milyen anyagokat is használhatunk égésanyagként, térjünk is rá, hogyan is kell tökéletesen begyújtani a faszenet. Sokaknak elsőre eszébe jut a grillbegyújtó folyadék. A professzionális felhasználok azonban rendszerint nem ajánlják az ilyen fajta folyadékok használatát. Ennek oka, hogy a begyújtó folyadékok képesek nem kívánt utóízt kölcsönözni ételeinknek. Amennyiben mégis ilyen folyadékot használunk csak is kifejezetten olyat használjunk, amit grillezéshez találtak ki. Semmiképpen se alkalmazzunk olyan anyagokat a tűz begyújtására, amik emberi fogyasztásra nem alkalmasak (benzin, gázolaj), hiszen ezeknek egészségkárosító mellékhatásuk lehet. A grillgyújtó folyadékot hosszúszárú gyufával vagy öngyújtóval gyújtsuk meg. Hagyjuk pár percig égni szabad levegőn. Amikor a faszénből parázs lesz, addigra már elpárolog grillgyújtó folyadék, így nyugodtan süthetjük az ételeket. 

Grillbrikett begyújtása 

A grillbrikett begyújtása kicsit több türelmet igényel, mint a hagyományos faszéné, viszont cserébe hosszabb ideig izzik, egyenletesebb hőt biztosít, és kevesebb hamut hagy maga után. A brikettet érdemes grillkémény segítségével begyújtani, amelybe alulra gyújtókockát, felülre pedig a brikettet helyezzük. Így a forró levegő felhajtó ereje természetes módon gyorsítja fel az izzást. A grill brikett begyújtása során figyeljünk rá, hogy az izzás mindenhol egyenletes legyen, és csak akkor öntsük a grillbe, ha már az összes brikett világosszürke hamuval van bevonva. 

Grill begyújtása folyadékkal 

A grill begyújtása folyadékkal gyors megoldás lehet, de fontos, hogy csak kifejezetten erre a célra gyártott grillgyújtó folyadékot használjunk. Soha ne alkalmazzunk benzint vagy más gyúlékony anyagot, mert az robbanásveszélyes és egészségre is káros. A folyadékot öntsük a grill faszénre vagy brikettre, hagyjuk 1-2 percig beszívódni, majd gyufával vagy öngyújtóval gyújtsuk meg. Várjunk, amíg a grill szén begyújtása során kialakul a megfelelő parázs, csak ezután helyezzük rá a sütendő ételeket. A grill begyújtása folyadékkal különösen akkor praktikus, ha gyorsan szeretnénk tüzet csiholni, de mindenképp ügyeljünk a biztonságos használatra. 

Füstölő begyújtása 

A füstölő begyújtása más típusú előkészületet igényel, mint egy hagyományos faszenes grill. Itt nem a hirtelen, magas hőfok a cél, hanem az egyenletes, alacsony hőmérsékleten történő lassú füstölés. A faszenet vagy grill brikettet szintén grillkéményben érdemes begyújtani, majd ha már izzik, a füstölő aljába helyezni. A faszénre tehetünk áztatott faforgácsot is, amely extra aromát ad az ételnek. A grill faszén begyújtása itt nem pusztán hőforrás, hanem az ízhatás kulcsa is. Fontos, hogy az izzó szén ne legyen túl sok, mert az könnyen túlsütést okozhat – a cél a lassú, füstös párolás. 

Grillgyújtó kémény használata

A következőkben bemutatjuk nektek a grillgyújtó kémény használatát, ami egy nagyon hasznos eszköz ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan tudjuk a faszenet begyújtani. Első lépésként tegyünk valamilyen papírt a grillbegyújtó kémény aljára, majd szórjuk rá a faszenet. A kémény alján található kis lyukakon keresztül gyújtsuk meg a papírt. Tegyük a kéményt a grillrácsra, majd hagyjuk állni. Ez azért fontos mert, a grillgyújtó kémény használata során a benne lévő anyag és maga a kémény is nagyon felforrósodik ezért olyan helyre helyezni kell, ahol biztonságban képződhet a parázs. Miután parázzsá alakult a begyújtott faszenet szórjuk bele a grillsütőbe. A grillgyújtó kéményt a használat után tegyük olyan helyre, ahol biztonságosan kihűlhet. Tartsuk távol kisgyermekektől és háziállatoktól. Miután kihűlt. tisztítsuk el, hogy a grillgyújtó kémény a következő használat során is tökéletesen működjön.

grill füstölés

Grill begyújtása szén és brikett nélkül

Felmerülhet a kérdés, hogy mit tegyünk abban az esetben, ha nincsen otthon se grillszén, se grillbriket? Ilyenkor sem kell megijedni, hiszen támaszkodhatunk a jó öreg fa és papír kombinációjára. Fontos, hogy kiszáradt és apróra vágott tűzifát használjunk. A begyújtáshoz használjunk öngyújtót vagy hosszúszárú gyufát. Sokszor problémát jelent, hogy a tüzet úgymond „életben tartsuk”. Ennek az az oka, hogy amennyiben nem kap elég oxigént, akkor a tűz elalszik. Ennek megakadályozására különböző lehetőségeink vannak. Két megoldásunk is van, amelyekhez speciális megoldásokra sincs szükségünk. Első, hogy fújjuk a parazsat, ugyanakkor ebben könnyedén elfáradhatunk, valamint nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy káros anyagok is szervezetünkbe juthatnak. A második lehetőségünk, hogy legyezzük a tüzet, ugyanakkor ez sem a legpraktikusabb módszer. A kényelmi szempontokat sem szabad elhanyagolni egy ilyen kérdésben. Webshopunkban erre is biztosítunk megoldást, hiszen több olyan eszközt is találhattok nálunk, amelyekkel gyerekjáték a tűz életben tartása! Az egyik ilyen a fújtató, amit az égő tűz szítására használunk. Így kis erővel könnyedén el tudjuk kerülni a tűz kialvását. A másik megoldás a mechanikus fújtató, amit szintén megtaláltok a webshopunkban. A működése nagyon egyszerű, hiszen a kis kar tekerésével levegőt tudunk fújni a tűzre, így könnyedén tudjuk táplálni azt.

 

hús grillezés

A mai blogban összeszedtük nektek, hogy melyikek a legnépszerűbb grillsütőfajták, amikből kettőt emeltünk ki nektek, a gátüzeműt és faszenest. Ezután megnéztük, hogy mi a különbség a faszén begyújtása és a grillbrikett között. Láthattuk, hogy milyen kiegészítőket tudunk használni a grillszén begyújtásához. Ezek között megemlítettük a grillgyújtó folyadékot, a grillkéményt. Emellett szót említettünk a fújtatókról, amik akkor hasznos kiegészítő eszközök, amikor hagyományos apró fát használunk égési anyagként. Amennyibben tetszett a mai blogunk, javasoljuk, hogy olvasd el korábbi blogjainkat, ahol hasznos építőipari tippeket és tanácsokat adunk. Emellett kövessétek Facebook oldalunkat, ahol mindig értesülhettek legfrissebb akcióinkról és híreinkről.

Tartalomhoz tartozó címkék: grill kisokos