A kerti grillezés egy nagyszerű időtöltés, hiszen saját ízlésünk szerint tudjuk elkészíteni az ételeket. Szinte bármilyent húsfajtát el tudunk készíteni, legyen az csirke, sertés, marha, bárány, hal ezeken felül a grill zöldségek elkészítésére is alkalmas.
A kerti grillezésnek számos szabálya van, amit érdemes betartani, legyen az előkészületre vonatkozó, vagy maga az étel előkészítése. A mai blogban az építőanyagos hagyományainktól egy kicsit eltérve, bemutatjuk nektek, milyen dolgokra érdemes odafigyelni a kerti grillezés során, hogy tökéletes eredményt érjetek el. Érdekelnek építőanyagokkal kapcsolatos tippek is? Akkor javasoljuk, hogy olvassátok el korábbi blogjainkat.
A kerti grillezés szabályai
A kerti grillezés nemcsak egy szórakoztató nyári program, hanem olyan tevékenység is, amelynél érdemes figyelembe venni a biztonsági és használati szabályokat – különösen akkor, ha különböző típusú grillsütőket használunk. Az alábbiakban bemutatjuk, mire érdemes ügyelni faszenes, gázos, elektromos vagy épp kamado grillek esetén.
Biztonsági szabályok
Fontos, hogy a grillsütő mindig egyenes felületen, stabilan álljon. Kerüljük azt, hogy fa teraszra vagy száraz fűre állítsuk a sütőt. Körülbelül 1,5 – 2 méteres távolságban ne legyen fal, bokor, fa vagy kerti bútor. Fokozottan figyeljünk a gyermekekre és a háziállatokra, hogy ne menjenek a grill közelébe. Fontos, hogy a grillt ne hagyjuk felügyelet nélkül. Mindig legyen a közelben egy vödör víz baj esetére. A begyújtáshoz ne használjunk alkoholt, benzint. A meleg hamut hagyjuk kihűlni és csak utána helyezzük a kukába.
Etikai szabályok
Figyeljünk a szomszédokra, amennyibben társasházi környezetben szeretnénk sütögetni. Kerüljük a túlzott füstölést, mert lehetséges, hogy valakinek zavaró. A vendégségből kérdezzük meg, hogy valaki allergiás-e valamire vagy esetleg vegetáriánus. Ilyenkor készítsünk neki külön ételt, így nem fogja magát kirekesztve érezni. A grill party végeztével ne hagyjunk szemetet.
Most, hogy már bemutattuk nektek, milyen szabályokat érdemes betartani a kerti grillezés során, bemutatjuk nektek, milyen grillsütők közül választhattok.
Kerti grillsütők szabályos használata
A legfontosabb dolog a kerti grillezés során maga a grillsütő. Ma már számos grillsütő található az online boltok polcain, legyen az faszenes, elektromos, gázos vagy az újhullámos grillsütők, mint például a kamado vagy a smoker. Amikor sütőt választunk, érdemes mérlegelnünk pár fontos tényezőt.
Faszenes grill használatának szabályai
Klasszikus füstös ízt ad a húsoknak és zöldségeknek. Magas hőmérsékletet tudunk elérni vele, ami ideális a steakekhez. A faszenes grillsütőben ropogó tűz és a füst autentikus élményt nyújt a kerti grillezéseknek. Érdemes azonban azt is megemlíteni, hogy néha nehezen gyullad be a faszén és a brikett. A grill tisztítása nehézkesebb, illetve körülményes a hőfok szabályozása is. Több füst keletkezik, így társasházak kertjébe nem ajánljuk.
A faszenes grillezés a klasszikus hangulatot idézi, füsttel, parázsló szénnel és finom illatokkal – ugyanakkor fokozott figyelmet igényel.
-
A grillt mindig stabil, tűzálló felületen állítsd fel, távol gyúlékony anyagoktól (pl. fa burkolat, bokrok).
-
Soha ne használj gyúlékony folyadékot (pl. benzint) a begyújtáshoz – helyette válassz grillkéményt vagy gyújtókockát.
-
Begyújtás után várd meg, míg a szén fehéres hamuréteget kap – ez jelzi, hogy készen áll a sütésre.
-
Ne hagyd felügyelet nélkül, és mindig legyen kéznél egy vödör víz vagy homok.
-
Sütés után a hamut csak akkor ürítsd ki, ha teljesen kihűlt!
Gázos kerti grill szakszerű használata
A gázos grillsütő gyorsabban begyújtható, mint faszenes társa, így jóval előbb tudjuk elkészíteni az ételeket. Az ilyen típusú grilleken könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet. Az étel készítése közben kevesebb füst keletkezik, így aki nem kedveli a füstöst ízt, annak a gázos grillsütő az ideális választás. A hátrányai között megemlíthető, hogy drágábbak, mint a faszenes grillsütők. Használatához gázpalack szükséges, amit időnként cserélni kell, illetve a használata nagy odafigyelést igényel.
A gázgrill gyors, kényelmes és könnyen szabályozható – de csak akkor, ha helyesen használjuk.
-
Használat előtt mindig ellenőrizd a gázcsatlakozásokat és a tömlőt, nincs-e rajtuk repedés vagy szivárgás.
-
Soha ne használd zárt térben – a gázszivárgás veszélyes lehet!
-
A grill gázpalackját állítva tárold, és használat közben ne döntsd meg.
-
Gyújtáskor először nyisd meg a fedőt, majd lassan nyisd a gázcsapot – így elkerülhető a gázfelhalmozódás és az esetleges robbanásveszély.
-
Használat után először zárd el a palackot, csak utána a grill vezérlőjét.
Elektromos grill használatának szabályai
Az elektromos grillsütő előnye, hogy beltéren is használható, hiszen a használata közben nagyon minimális füst keletkezik, ami a füstérzékelőt sem zavarja. Gyorsan felmelegszik, használatához nem szükséges gázpalack vagy faszén. Könnyen lehet használni és a hőszabályozás is jelentősen egyszerűbb az elektromos grillen. Hátrányai között említhető, hogy korlátozott a teljesítménye, így nem tud olyan magas hőmérsékletet elérni, mint a gázos vagy faszenes grillsütő. Sokan azért nem szeretik az ilyen fajta sütőket, mert nem adják vissza az autentikus grill hangulatot.
-
Csak szabadtéri használatra tervezett eszközt használj kültéren!
-
A kábelt ne vezesd át vizes felületen, és ügyelj arra, hogy ne legyen megtörve.
-
Soha ne használj hosszabbítót, hacsak az nem kültéri, vízálló típus.
-
A készüléket ne hagyd esőben – használat után mindig húzd ki a konnektorból, és fedett helyen tárold.
-
A rács és a tálca rendszeres tisztítása fontos a biztonságos működéshez.
Újfajta kerti grillsütők
Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kamadok és a smokerek, amik egy új fajta élményt nyújtanak a grillezés szerelmeseinek. Most ezt a kétfajta grillsütőt mutatjuk be nektek.
Smoker használata
A grill smoker alapgondolata a lassú sütés. Amikor valaki ilyen grillsütőt vásárol, akkor hosszú időn keresztül akarja az ételt sütni vagy füstölni. A hosszú időn keresztül történő sütés és füstölés eredményeképpen igazán különleges füstös ízt kapunk, emellett az ételeink puhák és szaftosak maradnak. Ez a fajta sütő tudja megadni igazán a BBQ-zás világát. Mivel alacsony hőmérsékleten történik a sütés (100-130 C°) a húsok nem száradnak ki, hanem omlósra fognak pirulni. A smoker előnyei között említhető, hogy egyszerre lehet benne grillezni, sütni, és füstölni. A klasszikus BBQ elkészítése eléggé időigényes, akár 6-12 óráig is eltarthat. Fontos figyelembe venni, hogy ez a fajta grillezési technika gyakorlást igényel. Ne keseredjünk el, ha nem sikerül elsőre vagy másodjára, idővel rá fogunk érezni.
Grill smoker használatának szabályai:
-
A hőforrás és a hús külön kamrában van – ügyelj arra, hogy a füst megfelelően áramoljon, ne legyen túl sűrű.
-
Csak keményfa tüzelőt használj (pl. bükk, tölgy, gyümölcsfa), mert az adja meg a füst aromáját.
-
A hőmérsékletet folyamatosan figyeld – szellőzőnyílásokkal szabályozhatod az oxigénbejutást.
-
A smoker használata időigényes, ezért soha ne hagyd magára hosszabb időre – a tűz és füst miatt tűzvédelmi kockázat lehet, ha nincs felügyelet.
Kamado grill használata
A kamado egy japán eredetű szó és agyag főzőedényt jelent. A kamado az elmúlt években kezdte meghódítani a kerteket. A kamado egy tojás alakú kerámia grill, ami alkalmas sütésre, grillezésre, füstölésre és akár pizzát is süthetünk benne. A kamadoknak vastag kerámia falazata van, ami nagyon jó hőszigetelő, ezáltal jól tartja a hőt, így órákon keresztül tudjuk ugyanazt a hőmérsékletet tartani. A tojás formának köszönhetően egyenletes a hőeloszlás és a légáramlás. A sima grillek általában fém vázzal rendelkeznek, amik ugyan gyorsan felmelegszenek, de hamar kihűlnek. A kamadohoz kevesebb faszén szükséges, mint a hagyományos grillekhez, és szinte bármilyen ételt el tudunk benne készíteni, legyen szó akár péksüteményekről, húsokról, halakról, zöldségekről vagy pizzákról. Abban az esetben, ha kamadot tervezünk vásárolni mérlegelnünk kell a negatív tulajdonságait is. A kamadoknak magasabb az áruk a hagyományos grill sütőknél. Érdemes olyan modellt választanunk, ami rendelkezik kerékkel, hiszen súlyuk akár 80-100kg is lehet. Használata nagyobb odafigyelést igényel, hiszen a kerámia egy törékeny anyag.
Kamado grill használatának szabályai
-
Fűtés közben ne nyisd ki hirtelen a tetőt – a forró levegő „visszalökődhet”, ami égési sérülést okozhat.
-
A hőfokszabályzás a levegőnyílásokkal történik – ne fojtsd el hirtelen, mert szénmonoxid képződhet.
-
Csak természetes faszenet használj, ne brikettet vagy adalékos tüzelőanyagot.
-
A kamado grill nagyon magas hőmérsékletre is képes, így fokozott figyelmet igényel a használata közben és után is.
A grill kémény használata
A grillkémény ideális választás, ha gyorsan, biztonságosan és vegyszerek nélkül szeretnél faszenet izzítani a sütéshez. Használata különösen ajánlott kezdőknek és haladóknak is, hiszen kiküszöböli a veszélyes gyújtófolyadékokat, miközben egyenletes, stabil parazsat biztosít. Ráadásul a grillkémény használata nemcsak hatékonyabb, hanem környezetkímélőbb megoldás is.
- Helyezd tűzálló felületre, például kőre vagy tűzálló lapra.
- Az aljába helyezett gyújtókocka vagy gyújtópapír fölé töltsd be a szenet.
- Begyújtás után ne mozgasd a kéményt, és várd meg, míg a felső része izzik.
- Amikor a parázs elkészült, védőkesztyűvel óvatosan öntsd a grillbe.
Ideális hőfok kiválasztása kerti grillezéshez
Ahhoz, hogy tökéletes ételeket tudjunk készíteni, fontos a megfelelő hőmérséklet kiválasztása. Nem minden fajta húst érdemes ugyanazon a hőmérsékleten sütni, hiszen előfordulhat, hogy az egyik fajta hús már teljesen átsült, a másik pedig még nyers. A következőkben átvesszük, hogy milyen húsokhoz, milyen hőfokot érdemes választani.
Meleg füstölés (80-100 C°)
A meleg füstüléses technika általában a halak és zöldségek elkészítéséhez ideális technika. Ilyenkor az ételek egy alacsonyabb hőmérsékleti tartományban sülnek meg és jellegzetes füstös ízük lesz. Az ilyen típusú grillezési technika akár több órát is igénybe vehet.
Alacsony hőmérséklet (100-130 C°)
Az alacsony hőmérsékletű grillezés lényege, hogy kíméletes technikával lassan készül el az étel. Ez a módszer alkalmas a keményebb húsrészek sütéséhez, hiszen így omlós és szaftos ételeket tudunk elkészíteni, emellett a füstös aroma is megragad. Fontos, hogy olyan grillsütőt használjuk, aminek van fedele. Ez lehet gömbgrill, kamado, vagy smoker is. Az alacsony hőmérsékletű grillezési módszerhez a következő húsok javasoltak: oldalas, kacsa, vadhúsok, csirkecomb.
Általános hőmérséklet (160-230 C°)
A hétköznapi kerti grillezések esetében ez a módszer a legelterjedtebb. Előnye, hogy gyorsabban elkészül rajta az étel. A sütési idő a pár perctől akár a 30-40 percig is terjedhet. Ezzel a módszerrel kívül ropogós kérges, belül szaftos ételt tudunk készíteni. A tűz vagy a parázs fölött közvetlenül sül az étel. Ideális választás olyan ételekhez, amik gyorsan átsülnek. Ilyen ételek a csirkemell, karaj, hamburgerhús, halak, zöldségek, gyümölcsök.
Magas hőmérséklet (240-300 C°)
A magas hőmérsékletű grillezés egy intenzív rövid módszer, melynek célja, hogy kérget, vagy grillcsíkokat tudjunk készíteni. A művelet végén az étel kívül ropogós, belül pedig szaftos marad. A sütési idő 1 és perc 6 között mozog. A sütésnél figyeljünk oda, hogy közvetlen hő felett készítsük az ételeket és ne fedjük le őket.
A mai blogban áttekintettük a kerti grillezés alapszabályait és hogy milyen grillsütők közül tudtok választani. Kövessetek minket Facebookon, hogy ne maradjatok le a legfrissebb híreinkről.