Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák

Melyek a legjobb tetőfedő anyagok?

2023. 03. 20. 00:00:00 Katona Roland

A jó idő beköszöntével elérkezett a házfelújítások időszaka. Amennyiben megtehetjük, még a nagy meleg előtt érdemes elkezdenünk, hisz a legtöbb embernek nincs kedve a hőségben cserepet pakolni vagy tetőlécet rakni. Ezért javasoljuk, hogy az év ezen szakaszában érdemes túlesni a tervezett felújításokon, hogy a nyarat már csak szimplán élvezni kelljen felújított otthonunkban.

A mai blogban a tetőfedő anyagokok témáját járjuk körbe. Szót ejtünk ebben a témakörben a betoncserepekről, kerámia cserepekről, zsindely tetőkről, palatetőkről és a cserepeslemezekről is. Emellett körbejárjuk melyik tető fajtára milyen anyagot ajánlunk, valamint megnézzük melyek a legköltséghatékonyabb tetőfedő anyagok. Vágjunk is bele!

Melyek a legjobb tetőfedő anyagok?

Tető fajták

Először is fontos, hogy tisztában legyünk pontosan milyen tetőfajták vannak, annak érdekében, hogy a továbbiakban lássuk milyen tetőfedő anyagot ajánlott vásárolnunk.

Általában két különböző típusú tetőt különböztetünk meg a meredekségük alapján, ez a két típus pedig nem más, mint a magastetők és a lapostetők. A nevükből már értelemszerű lehet a különbségük, de a tisztán látás végett azokat a tetőket nevezzük lapostetőnek, amelyeknek a horizonthoz képest 0-10% közé esik a meredekségük. Ezeket a tetőket másképpen lapos nyeregtetőknek nevezzük. A magastető fajták azok, amiknek a meredekségük minimum 10%. Ide soroljuk a sátor, -torony, -kúp, -kupola, -nyereg, - félnyereg, -konty, -csonka, -manzárdtetőket. A lapostetőknél kétféleke rétegrendet különítünk el. Megkülönböztetünk egyenes és fordított rétegrendű tetőket. Az egyenes rétegrendnél a csapadék elleni szigetelés a legfelső réteg. Ez azt jelenti, hogy a vízszigetelő réteg védi a hőszigetelő szigetelő réteget. Fontos megjegyezni, hogy a vízszigetelő réteget is óvni szükséges, például kavics leterítésével. Így a rétegrend a következőképpen alakul: kavicsréteg, vízszigetelés, hőszigetelés és födém. A fordított rétegrendnél a hőszigetelő réteg kerül felülre, alulra pedig vízszigetelés. A hőszigetelésnél elengedhetetlen, hogy nedvesség álló legyen.

Feltétlenül érdemes említést tennünk egy speciális tető fajtáról, a zöld tetőről. Ez a megoldás hazánkban még nem igazán terjedt el. A zöldtetőknek két nagyobb alternatíváját különböztetjük meg, ez pedig az extenzív és az intenzív. Az extenzív tetőfajtáknál leginkább olyan növényeket alkalmaznak, amik nem igényelnek különleges gondozást. Ilyenek például a szárazság tűrő és a lágyszárú növények. Az intenzív zöldtetőknél már a füvesítés és a fás szárú növények telepítése is megoldható.

Tetőfedő Anyagok

Tetőfedő anyagok

Vessük bele magunkat a tetőfedő anyagok világába. A piacon ma számos ismert tetőfedő anyagból válogathatunk, ami egyrészt nagyszerű, hiszen rengeteg lehetőségből tudunk választani, viszont számtalan kérdést is felvethet bennünk. Vajon nekem milyen tetőfedő anyag a legmegfelelőbb? Melyik a legolcsóbb tetőfedő anyag? Mennyit kell belőle vásárolnom? Most szeretnénk nektek bemutatni minden egyes alternatívát, hogy tisztábban lássatok és esetleg megkönnyítsük a döntéshozatalt.

Amikor tetőfedő anyagot választunk tisztában kell lennünk annak előnyeivel és hátrányaival. Egy másik nem elhanyagolható szempont az esztétika, hiszen házunk megjelenését nagyban befolyásolja a tető kinézete, színe. Első lépésként fontos, hogy informálódjunk a helyi építkezési szabályokról, hiszen lehet, hogy az elképzelésünk és a szabályok adta lehetőségek eltérnek egymástól. A tervezéskor fontos figyelembe venni, hogy házunknak milyen tető fajtája van. A lapostetőkben könnyebben kárt tud okozni egy esetleges vihar az alacsony hajlásszöge miatt, míg a magastetőknél a szél szívóereje érvényesül az átellenes oldalnál. Fontos továbbá tisztáznunk, hogy milyen épületre szánjuk a tetőfedő anyagot. Elképzelhető, hogy a garázsra vagy valamilyen kisebb tároló épületre, melléképületre nem érdemes a legdrágább és legesztétikusabb cserepet választani. Ezeken a helyeken érdemes gondolkodni egy költséghatékonyabb tetőfedő megoldáson.

Most, hogy az alapvetéseken átfutottunk, ideje rátérni milyen tetőfedő anyagok érhetők el a piacon, azok minden pozitív és negatív tulajdonságaival.

Égetett agyagcserép

Hazánk területén talán még mindig ez a legkedveltebb tetőfedő anyag. A köznyelvben jobban elterjedt megnevezése a kerámia cserép. Ezek természetes anyagból készülnek  égetett agyagcserépés vízzel keveredve különböző formákban öntik ki, majd égetik ki nagy teljesítményű kemencékben, vagyis az előállításuk kevésbé terheli a környezetet. A cserepeket általában a következő formákban szokták kiégetni: hódfarkú, hornyolt, és sajtolt. A hódfarkú cserepek íves vágású sík héjazati elemek és téglalap alakúak. A hornyolt cserepek ugyanúgy, mint a hódfarkúak, téglalap alakúak az alsó éleik egyenesek vagy hullámosak. A sajtolt cserepek gyártástechnológiában térnek el az előbbiekben említett két tetőfedő anyagtól. Ezeket préselő gépekkel és sablonok segítségével állítják elő. A kerámia cserepet az előbb leírtak alapján sokféleképpen lehet lerakni és számos színvariációban elérhetők. Az égetett cserép nagyon időtálló, ezért is az egyik legkedveltebb tetőfedő anyag. Az esőzés, havazás, fagyok, a nagy hőingadozások hosszú ideig nem tesznek kárt benne. Kapilláris szerkezetük miatt fagyállóak, ám a régebbi generációs cserepek impregnálás nélkül kerültek a piacra, így jelentős a vízfelvételük. Ezt mindenképpen figyelembe kell vennünk, ha ilyen tetőfedő anyagban gondolkozunk. Az újabbakat már gyárilag impregnálták, így kevésbé veszik fel a vizet. Az ilyen típusú tetőfedő anyagok remek hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek, emellett ideális a szellőző képességük is. Általában egy 1 m2 lefedéséhez 9-12 db cserép szükséges, de ez gyártónként és cseréptípusonként változhat. Fontos még megjegyezni, hogy a kerámia tetőfedő anyag nem éghető.

Betoncserép

A betoncserepek kvarchomokból és cement anyagból készülnek színező anyagok hozzáadásával. Az így kapott tetőfedő anyag egy nagy tömörségű cserép. Az égetett agyag cseréppel szemben automatizált gyártással készülnek, így ez garantálja az elemek méret pontosságát és tökéletes illeszkedését. Ellenállnak az időjárás viszontagságainak. A vízfelvételük körülbelül 5-7% között mozog, így kiválóan ellenáll a víz megfagyása következtében bekövetkezett térfogat változásának. A beton tömörségének köszönhetően a csapadékot teljes mértékben elvezeti, így a pórusok közé nem hatol. Nem mállik, vagyis megnő a tartóssága. Nagy törőszilárdságuk és színtartó képességük  Tető Fajtákis kiemelkedik a többi tetőfedő anyag közül. A gyártók egyes termékeik felületeit nem kezeltették, de a legtöbb esetben ezeket a cserepeket már vízlepergető impregnálóval látják el vagy színezik. Gyakori beszédtéma, hogy ezek a típusú tetőfedő anyagok jóval nehezebbek, mint társaik, ezért a szakértők csak erős szerkezetű tetőre javasolják az ilyen típusú anyagokat. Viszont ezeknek számos más előnye is van, például a nagy tömegű hó vagy jég nem okoz törést bennük. Kiváló hő és hangcsökkentők. Tetőkiegészítők széles választéka vásárolható a betoncserepekhez. Ilyenek a szellőzőszalag, hóvágó, csatornaszellőző egység, fésűs szellőzőléc, lezárófésű. Ahhoz, hogy 1 m2-t le tudjunk cserepezni, a gyártói ajánlások alapján körülbelül 9-10 db cserépre van szükségünk, viszont figyelembe kell venni, hogy ezek a számok modellenként eltérhetnek. Az eKomplex kínálatában megtalálható Leier, Terrán, Bramac tetőcserepek széles palettájából tudtok válogatni.

Bitumenes zsindely

A tengerentúlt már meghódította és itthon is már egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a tetőfedő anyag, ami nem más mint, a bitumenes zsindely. Definíciója szerint üvegfátylat vagy cellulózt tartalmazó, bitumennel átitatott és a legfelsőbb rétegen valamilyen felületképző  bitumenes zsindelyőrleménnyel bevont lemez. Jellemzői között felsorolható, hogy könnyen hajlítható, kezelhető és megmunkálható. Előnyei között említhető, hogy a tagolt, nehezen elérhető felületeket könnyen meg lehet munkálni ezzel a piacon kedvező árú tetőfedő anyaggal. Leginkább olyan helyeken használják a bitumenes zsindelyt, ahol a tetőszerkezet nem alkalmas arra, hogy nagy teherbírású fedőanyagot elbírja. Ezen kívül nem javasoljuk, hogy a zsindelyt olyan helyre rakjuk, ahol erős szelek előfordulhatnak. A zsindely felrakása is igen egyszerű feladat. Feltétlenül javasoljuk a zsindely alátét lemez használatát, ez ellenáll a tetőanyag dilatációjának, így a későbbiekben ez nem fog problémát okozni magának a zsindelynek. A felrakáshoz szükségünk lesz szögre, amivel biztosítjuk, hogy a tetőfedő anyagunk megfelelően legyen rögzítve a felülethez. A zsindelyek általában téglány és hódfarkú alakban kaphatóak. Mivel nagyon sok féle színben lehet kapni, így könnyen ki tudjuk választani, hogy az ízlésünknek tökéletesen megfelelő szín- és forma kombinációt. Előnye továbbá, hogy könnyen ki tudjuk alakítani a gerinceket, hajlatokat, tetőablakokat, falszegélyeket mindenfajta bádogos munka nélkül. Az eKomplex-en ki tudja választani az Ön igényeinek tökéletesen megfelelő zsindelyt.

Fémlemezes tetőfedő anyagok

Ezek a fajta tetőfedő anyagok különféle horganyzott alumíniumból vagy acélból készülnek. A köznyelvben cserepes lemeznek is hívják. Változatos alakjuk van. Könnyen követik a hagyományos hullámos cserép vonalakat. Rengeteg színben elérhető, ezeken kívül lehet fényes és matt kivitelben. Súlyában 1/10-e kerámia cserépnek. Hátrányuk, hogy heves esőzéseknél felerősíti a hangokat, viszont rendkívüli a vízlepergető képességük. A hangos esőzéseket úgy lehet elkerülni, hogy valamilyen szigetelőanyagot helyezünk alá. Hátrányai között említik, hogy gyorsan képes felmelegedni, viszont mivel nem tartja annyira a hőt, mint a beton vagy cserepes társai, így a naplemente után pár perc alatt lehűl. Amennyiben el szeretnénk kerülni a felmelegedést, akkor mindenféleképpen érdemes szigetelést helyeznünk a lemez alá, hiszen a szigetelés nem csak a hideg, hanem a meleg ellen is véd. UV- és tűzálló. Tetőfelújításnál nagyon hasznos lehet, hiszen felhelyezése akár úgy is kivitelezhető, hogy nem szükséges a régi cserepet leszedni, hanem arra ráhelyezni. Ezt úgy kell kivitelezni, hogy a régi rendszerre fel kell erősíteni a tartóvázat és arra kell rárakni a cserepes lemezt. Rögzítésük speciális csavarral, úgynevezett cserepeslemez csavarral történik. Különböző időtálló anyagokkal vonják be, aminek a következtében színállóságuk és tartósságuk is kiváló. Előnyük, hogy akár 3%-os lejtésű tetőknél is alkalmazható. Felrakásukhoz képzett szakember szükséges. A cserepes lemezt megfelelő, szakszerű felhelyezés esetén évtizedekig nem szükséges utókezelni.

Palatető

A palatető az egyik legjellemző tetőfedő anyag, ami korábban a legnépszerűbb tetőfedő anyag volt Magyarországon. A ma meglévő 80.000 db „Kádár-kocka” nagy része is  palatetőezzel volt lefedve. Fontos megjegyezni, hogy a pala azbesztet tartalmazhat, ami káros az egészségre. Definíciója szerint egy sík, vékony anyag, melyet a tetőléchez kell rögzíteni legtöbb esetben szegezéssel. A csapadékot kiválóan vezeti. A természetes pala élettartama, akár 100 év is lehet. Manapság már nem alkalmaznak természetes palát, hanem helyette az úgynevezett műpalát. Ezek már nem tartalmaznak azbesztet. Jelenleg rostcement műszálak és cement keverékéből készülnek a palatetők. Kialakításukban lehet sík hullámos, színezett némelyikük felületkezelt, így nagyon esztétikus és változatos tetőszerkezetek kialakítására is alkalmas. Fontos, hogy olyan szakembert válasszunk, aki szakképzett és gyakorlott, mert a palatetős rendszerek kiépítése rendkívül bonyolult folyamat. A jól kivitelezett palatető ellenáll a viharoknak és a jégnek. Akkor is alkalmazható, ha járható tetőre van szükségünk. A pala olcsó tetőfedőanyagnak számít.

 

Összegzés

A fentiekben összefoglaltuk nektek, hogy milyen lehetősége van azoknak, akik szeretnék lecserélni a meglévő tetőfedő anyagokat. Mint az az összefoglalóban leírásra került, igen sokféle opció van. Van amelyik drágább és van amelyik olcsóbb tetőfedő anyag. A választásnál fontos figyelembe vennünk, hogy pontosan milyen területre kell vásárolnunk anyagot. Olyan helyre nem érdemes a drágább árkategóriás termékeket választani, ahol nem létfontosságú az esztétika és a minőség. Amikor tetőfedő anyagot választunk, számos más körülményt is figyelembe kell venni. Ilyen például a lakókörnyezetünk: el kell döntenünk, hogy mennyire olvadunk bele a környezetbe vagy esetleg szeretnénk-e valamilyen egyedi megoldást találni. A legtöbbeknél fontos, hogy a kiválasztott szín passzoljon a házunk homlokzatának színéhez. Természetesen milliónyi variáció létezik a színek kombinációjára, itt teljes mértékben csak a kreativitásunk szab határt. Lehet mediterrán stílusú vagy esetleg modern hatást keltő. A legfontosabb talán az, hogy nekünk és családunknak a lehető legszebb megoldás mellett döntsünk.

Amennyiben tetszett a blogbejegyzésünk, olvassátok el a geotextíliáról és a drénlemezről szóló cikkeinket is. Kövessetek minket Facebookon, hogy ne maradjatok le a legújabb promócióinkról és akcióinkról, illetve iratkozzatok fel a hírlevelünkre, ahol kedden és pénteken értesülhettek legújabb és legaktuálisabb híreinkről.

Tartsatok velünk legközelebb is!

Tartalomhoz tartozó címkék: kisokos tanács tető tetőfólia