Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák

EPS és XPS hőszigetelés – Melyiket válaszd? – eKomplex

2023. 05. 23. 14:55:19 Katona Roland

A jó hőszigetelési rendszer a modern házak elengedhetetlen eleme. Sokan azt gondolják, hogy a hőszigetelés csak a téli hidegekkel szemben fontos, ami csak részben igaz. Ma már a nyári hőhullámok ellen is szükséges a védekezés, hiszen az elmúlt pár évben már a saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy a júliusi, augusztusi forróság szinte olykor nagyon nehezen átvészelhető. Ilyenkor általában klímával védekezünk ez ellen, viszont ezt se tudjuk a végtelenségig nyújtani, hiszen a hó végi számla akár a sokszorosára is megemelkedhet.

Persze a legfőbb feladata a hőszigetelés rendszernek az, hogy bent tartsa a meleget a házban, illetve ne engedje be a téli hideg levegőt. Ezen a télen elgondolkodtató volt látni, hogy azok a házak, amelyek egyáltalán vagy nem szakszerűen voltak szigetelve, kicsúsztak a rezsicsökkentett energiaárakból és súlyos tízezrekkel kellett többet fizetniük, mint akik rendelkeztek valamilyen szintű hőszigetelési rendszerrel. Sajnos ma Magyarországon 10-ből 8 ház rosszul vagy egyáltalán nincs hőszigetelve. Ezekre a rendszerekre befektetésként kell tekinteni, hiszen a mostani magas árak mellett a rászánt összeg hamar meg fog térülni.

Vessük is bele magunkat magunkat a hőszigetelés világába. Fontos tisztázni, hogy beszélhetünk ásvány- vagy kőzetgyapot és hungarocell szigetelésről, most az utóbbiról lesz szó.

eps és xps

 

EPS

Az EPS (expandált polisztirol) nyílt cellaszerkezetű lap. Jellemzője, hogy jó hőszigetelő képességű, viszont a nedvességtűrő képessége nem túl jó. Az EPS lapokat a ház homlokzatához szokták rögzíteni (H80: piros csíkkal jelölik), a lépésálló fajtája alkalmas a padlóban a beton alatti szigetelésre (N100: sárga csíkkal jelölik), illetve ettől nagyobb terhelés esetén alkalmas garázsok, lapostetők vízszintes szigetelésére (N150: fekete csíkkal jelölik). A grafitos EPS-ek 20%-kal jobb hővezető képességűek, és hozzávetőleges a piaci áruk is ennyivel magasabb. Számítások alapján általában a hő 25-30%-a a falon át távozik, ezért nagyon fontos ezek megfelelő szigetelése. A külső hőszigetelés talán a legismertebb és legelterjedtebb módja a hőveszteség csökkentésének. Ilyenkor a külső falat egy plusz réteggel takarjuk le, ezzel is növelve ingatlanunk hőtartó képességét. Az EPS lapokat a felrakás előtt célszerű olyan védett helyen tárolni, ahol nem éri csapadék, mert az expandált polisztirol nem vízálló. Kattints EPS termékeinkért ide.

 

Grafitos EPS

Sokakban felmerül, hogy mi a különbség a hagyományos expandált polisztirol és ennek a grafitos verziója között. A két anyag között a nevében már meg is találjuk a kérdésünkre a választ. A hagyományossal ellentétben grafit adalékokat adnak a laphoz. Ez azért nagyszerű, mert körülbelül 25%-kal nő a hőszigetelési képessége a hagyományos hungarocell laphoz képest. Ez azt jelenti, hogy a grafitos szigetelés esetében a vékonyabb lappal ugyanazt a szigetelés értéket el tudjuk érni, mint a hagyományos vastagabb EPS-sel. Érdekesség, hogy a grafitos hungarocell nyomószilárdsága 100-as, ami azt jelenti, hogy lépésálló EPS-ként is használható, vagyis padlásfödém szigetelésre is tökéletesen alkalmas, illetve padlófűtés lehelyezése esetén tovább melegen tartja a padlót. Hátrányai között megemlíthető, hogy nyáron könnyebben felforrósodik a sötétebb színéből adódóan, így némileg nehezebb vele dolgozni. A gyártók már tettek ez irányokba lépéseket, hogy ezt a problémát kiküszöböljék, még pedig olyan felületkezelővel vonják be a táblákat, hogy az a fényt visszaverje.Grafitos EPS termékeinket itt tudjátok megnézni.

 

EPS felrakása

Először megtisztítjuk a fogadó felületet a szennyeződésektől és kijavítjuk a súlyos hibákat. Fontos, hogy az alapfelület tiszta, száraz, egyenletes, hézag- és porlásmentes legyen. Következő lépésként felrakjuk a lábazati - más néven indító - sínt. A rögzítés úgy történik, hogy a beton vagy téglafalban vízszintesen 50-80 centiméterenként lyukakat fúrunk, majd beütő dübelekkel rögzítjük. Fontos: a lábazati sín szélessége akkora legyen, mint a felhasználni kívánt szigetelés vastagsága. Toldóelemmel összeköthetjük a síneket és a hézagkitöltővel elháríthatjuk a fal egyenletlenségéből adódó különbségeket. Hőszigetelő lapok felragasztása a felületre: alkalmazhatjuk a  eps felhelyezéseperem-pont módszert. Ekkor a lap szélét 5-6 centiméter ragasztó csíkkal bekenjünk, illetve a tábla közepére 3 „pogácsát” rakunk. A másik megoldás, hogy a tábla teljes terjedelmét bekenjük ragasztóval. Nagyon fontos, hogy a lapok közötti fugába nem kerülhet ragasztó, mert hőhíd alakul ki. Következő lépés a dübelezés. A dübeleket olyan helyre rakjuk, ahol a tábla alatt van ragasztó. Azért szükséges mert, így elkerüljük a „matrac” effektust, ami a vakolat megrepedezéséhez vezet és jobban ellenáll a szél szívóerejének. Abban az esetben, ha a ragasztó elengedi a lapot, ettől a dübel még tartja. Típusai szerint lehet műanyag vagy fém szeggel, „süllyesztett” pogácsás vagy „süllyesztett” önmetsző. Dübelezés után a ragasztóba ágyazva felhelyezzük az élvédőket. Felhordjuk a rendszerragasztót, amibe beleillesztjük az üvegszövetet 10-10 centi átfedéssel. Ügyeljünk arra, hogy a nyílászárók sarkainál erősítsük meg egy 45º-ban felragasztott újabb üvegszövet darabbal. Ezután simára gletteljük a rendszerragasztót majd hagyjuk megkötni. Színezővakolatok felhordása előtt az alapfelületek nedvszívó képességének csökkentésére és kiegyenlítésére, valamint a tapadás javítására vakolatalapozót használjunk! Végső lépésként jön a dekoratív színvakolat felhordása. A színező vakolat kötőanyaga általában a diszperziós, szilikon és szilikát alapú bázisok. 1 m2 felületre átlagosan 0,2 kg színt szükségszerű felvinni.   A színező vakolat fajtáji lehetnek kapart (gördülő szemcse nélküli), dörzsölt (gördülő szemcsés), illetve lábazati műgyantás (ezt hívják lábazati gyöngynek).

XPS

Térjünk át a talán egyik legkényesebb szigetelési területre, a lábazatra. Az első és legfontosabb, amit ki kell jelentenünk, hogy a lábazatot éri a legtöbb külső mechanikai hatás. Emiatt egy különleges szigetelőanyaggal, az úgynevezett expandált polisztirol lapokkal (XPS) szokták lefedni. Az XPS-ek jellemzője az EPS-ekkel szemben, hogy zárt cellával rendelkeznek és nem veszik fel a vizet, vagyis így olyan helyre is elhelyezhető, ahol viszonylag sok víz előfordul. Magas nyomószilárdságának köszönhetően évekig ellenáll a terhelésnek. Remek fagyállósági tulajdonsága miatt évekig távol tartja a hideget házunktól. Sokaknál felmerül a kérdés, hogy kinézetre miben különbözik egymástól. Az EPS lapok fehérek (kivétel ezek alól a grafitos hőszigetelő EPS-eket, amik szürkék) ehhez képest az XPS lapokat különböző színben lehet kapni. Ezt gyártótól függ, hogy milyen színben lehet kapni. XPS lapjainkat itt találjátok.

XPS felrakása

xps felrakásaAz XPS felrakása hasonló módon történik, mint az EPS lapoké azonban itt nincs szükség lábazatindító profilra hiszen a hőszigetelő rendszer közvetlen érintkezik a talajjal. Az XPS lapokat 3 ponton szükséges bekenni ragasztóval, majd síkba felhelyezzük. Figyelünk kell, hogy kötésbe helyezzük el a lapokat. Ezek után következik a dübelezés. 1m2-nyi felületre 6 db dübelt érdemes rakni. Ezután felvisszük a rendszerragasztót és beágyazzuk az üvegszövetet 10 centis átfedéssel. A megszáradt ragasztóra felvisszük az alapozót. Utolsó lépésként felhordjuk a a díszítő vakolatot, ami általában lábazati gyöngy.

Összegzés

Mint láthatjuk az EPS és az XPS két különböző fajtájú szigetelőanyag, amit külön-külön helyre kell rakni. Viszont együttesen egy célt szolgálnak, nyáron megakadályozzák, hogy a ház felmelegedjen, illetve télen bent tartja a meleget és nem engedi be a hideget. A szigetelési rendszer célja, hogy rezsi költségeinket csökkentsék, illetve, hogy a házunk lehetőleg a legkevesebb energiát használja el.

Amennyiben tetszett a blogunk kövessetek minket Facebook oldalunkon és tartsatok velünk legközelebb is.  

Tartalomhoz tartozó címkék: eps tanács xps