Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák

Üveggyapot szigetelés tudástár – Ismerd meg az üveggyapot jellemzőit

Elérkezett blog sorozatunk legújabb része, ahol részletesen körbejárjuk, mi is az az üveggyapot, milyen felhasználási területei vannak, mik az előnyei és hátrányai, illetve megfejtjük azokat a tévhiteket, amik az üveggyapot szigeteléssel kapcsolatban az emberek fejében vannak.

A mai blogban ezeket szeretnénk bemutatni és megmutatni, hogy miért az üveggyapot az egyig legjobb szigetelőanyag, amit ma a piacon megtalálhattok és miért javasoljuk nektek. Amennyiben érdekelnek előző blogcikkeink, ahol már részletesebben bemutattunk több más népszerű építőanyagot akkor kattintsatok ide. Most pedig vessük bele magunkat az üveggyapot szigetelés világába. Tartsatok velünk!

Mi az üveggyapot?

Sokszor találkozik az ember azzal a jelenséggel, hogy amikor bemegy egy építőanyag kereskedésbe és látja a különböző szálas szigetelőanyagokat, a következő feliratokkal találkozhatunk: „ásványgyapot”, „kőzetgyapot” és „üveggyapot”. Sok esetben azonban nincs feltüntetve, hogy pontosan mi a különbség a különböző anyagok között. Mi most segítünk nektek egy kicsit eligazodni. Vegyük is elsőként az üveggyapotot (a másik két anyagról egy következő blogunkban szintén szót fogunk ejteni). Az üveggyapot a nevéből is eredően üveget (ezek általában újrahasznosított vagy üvegipari melléktermékek), kvarchomokot és mészkövet tartalmaz.

Ezeket közel 1500°C-on megolvasztják és a centrifugális erő segítségével (nagyon leegyszerűsítve úgy kell elképzelni, mint ahogyan a vattacukor készül) apró lyukakon keresztül átpréselik, így az anyag szálakba rendeződik, majd hagyják abban az állapotában kihűlni. A következő lépésként újra felmelegítik az üveggyapotot körülbelül 200°C-ra és hogy a megfelelő tartósságát elérje, műgyantát adnak hozzá.

Ezek után összepréselik, hogy elérjék a kiválóan tartós, erős állagot. Az így végbemenő folyamatoknak köszönhetően kapjuk meg a gyapjúhoz hasonló üveggyapot szigetelést. Ezek után vagy tekercses vagy táblás formába csomagolják, függően a felhasználási területtől. Természetesen terheltségi szinttől adódóan vannak különböző típusai, de ezt majd a későbbiekben részletesen kifejtjük nektek.

Az üveggyapot tulajdonságai

Most, hogy már tudjuk, hogyan készül az üveggyapot, nézzük meg, hogy milyen tulajdonságai vannak a kész terméknek. Az üveggyapot kiváló hang és – hőszigetelőanyag. Páraáteresztő, nem éghető. Anyagának köszönhetően könnyen szállítható és vágható az üveggyapot. Pozitív tulajdonságai között említhető, hogy nem penészesedik. Felhasználása során kevés hulladék keletkezik. Ahogyan már fent említettük a gyártás során újrahasznosított üveget használnak, így azt is a pozitívumuk között említhetjük, hogy környezetbarát. Tekercses és táblás kiszerelésben is kaphatóak. A gyártók a felhasználási területek miatt számos vastagságban és kiszerelésben gyártják az üveggyapotot annak érdekében, hogy mindenki megtalálja a megfelelő méretű és vastagságú anyagot.

Az üveggyapot felhasználási területei 

üveggyapot tetőtérbenAz üveggyapot felhasználási területei az építőiparban, elsősorban a hőszigetelés területére korlátozódik, ám ezen kategórián belül nagyon sok helyen és célra alkalmazzák. Lehet például tetőterek, szarufák közötti szigetelése üveggyapottal, padlásterek és padlásfödémek hő- és hangszigetelése, illetve gipszkarton válaszfalak szigetelése. Most vegyük is sorra az előbb említett helyeket, ahol fel lehet használni az üveggyapotot. Kezdjük is a padlással, majd szépen sorban haladunk lefelé a ház alsóbb részeire, szintjeire. Sokan nem gondolják, de azért fontos, hogy házunk a felső részen megfelelően legyen leszigetelve, mert a hőveszteség körülbelül 25-30%-a ezen a területen keletkezik. Nagyon fontos tehát, hogy szakszerűen legyen megoldva a hőszigetelés kivitelezése.

Az üveggyapot talán a legjobb megoldás a hőveszteség minimalizálásra. Nézzük is azokat a területeket, ahol az üveggyapot, mint szigetelés megjelenik. A szarufák közötti üveggyapot szigetelés lényege, hogy csökkentse a létrejövő hőhidakat a fent említett szarufák között. Ezen felül megakadályozza, hogy a hő ezen a területen keresztül távozzon. Ilyenkor általában érdemesebb táblás üveggyapot szigetelést választani, annak érdekében, hogy a telepítés minél egyszerűbben és gördülékenyebbül haladjon. Érdemes megfigyelni egy jelenséget télen, amikor lehullott a hó és egyes házak tetején elolvadt, míg másokén nem. Innen lehet tudni, hogy melyik épület esetében alkalmaztak megfelelő hőszigetelést a padlástérben (legyen az üveggyapot vagy más milyen fajta szigetelés). Tudva levő, hogy a meleg levegő felfele száll és ahol ennek nem gátolják meg az útját, ott kijut a természetbe és ennek köszönhetően a hó el fog olvadni a tetőcserépen.

Megemlíthető továbbá a padlásfödémek üveggyapottal történő szigetelése. Ilyenkor az a cél, hogy a felfűtött házból a lehető legkevesebb hő távozzon el a padlás födémen keresztül. Talán a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb megoldás, hogy tekercses üveggyapot szigetelést fektetünk le a födémre. Ilyenkor viszont érdemes figyelembe venni, hogy az üveggyapot csak kis mértékben terhelhető, ezért, ha a padlást tárolásra is szeretnénk használni érdemes olyan részeket kialakítanunk, amelyek kiemelkednek az üveggyapotból, majd akár arra OSB lapot fektetni, ezzel megvédve a szigetelést a külső mechanikai nyomástól.

Most pedig következzen pár gondolat arról az eshetőségről, amikor a gipszkarton válaszfalak közé rakunk üveggyapot. Ebben az esetben kétfajta felhasználási szempontot tudunk megemlíteni. Természetesen itt is használhatjuk az üveggyapotot szigetelésként, hiszen a táblás kiszerelésének köszönhetően egymásra tudjuk helyezni a rétegeket. A másik, amikor az üveggyapotot, mint hangszigetelő anyagot alkalmazzuk. Itt az a célunk, hogy a lehető legkevesebb hang szűrődjön át egyik helyiségből a másikba. A telepítésük nem feltétlenük igényel nagyobb szaktudást, így akár mi magunk is végre tudjuk hajtani az ilyen fajta munkákat. Összegezve, az üveggyapot szigetelés talán az egyik legjobb és legköltséghatékonyabb megoldás a tető és padlástér szigetelésére.

Az üveggyapot előnyei és hátrányai

  üveggyapot használataA következőkben végig vesszük milyen előnyei és hátrányai vannak az üveggyapot szigetelésnek. Kezdjük is a pozitív tulajdonságival. Mint ahogyan már fent említettük, az üveggyapot tűzállósága igen magas, vagyis az anyag nem éghető. Környezetbarát, nem penészedik. Mivel az üveggyapot viszonylag „rugalmas anyagú”, így könnyen szállítható, hiszen viszonylag kis helyen is elfér és a kicsomagolás során „kirúgja” magát, vagyis vissza fogja nyerni az eredeti formáját. Könnyen vágható, így a legkisebb réseket is ki lehet vele tölteni, ennek következtében nagyon kevés üveggyapot hulladék fog keletkezni. Mint látható, az üveggyapot számos pozitív tulajdonsága van azonban, mint ahogy a legtöbb termék esetében, itt is előfordul néhány negatív tulajdonsága, amit mindenképpen tudnotok kell mielőtt megvásároljátok.

Mint említettük már, az üveggyapot gyártása során újrahasznosított üveget használnak, azonban ahhoz, hogy ilyen agyagot kapjunk hatalmas energiafelhasználás kell. Az üveggyapot anyagának újrahasznosítása lehetséges, azonban energia és – munkaigényes. Megemlíthető, hogy csak korlátozott helyeken használható anyag. Csak olyan helyeken alkalmazható, ahol nem éri nedvesség, mert ebben az esetben romlik az üveggyapot szigetelés tulajdonsága. Csak kis mértékben terhelhető az anyag, ezért is említettük meg az „üveggyapot felhasználási területei résznél”, hogy amennyiben szeretnénk valamit tárolni ott, ahol ilyen szigetelőanyag van leterítve, érdemes valamilyen „kiemelkedést”, emelvényt készíteni, ami nem közvetlenül terheli az üveggyapot szigetelést a padlástérben.

Ahogyan már említettük, az anyag nagyon rugalmas (ezért is tudja „kirúgni” magát a tekercses kiszerelésből), ezért az idő folyamán (ami a legtöbb esetben évtizedeket jelent) előfordulhat, hogy nem fogja magát tartani az anyag ezért, összeeshet és ez nyilvánvalóan hatékonyság romlással jár. Ha nem vagyunk körültekintőek és nem elég vastag üveggyapot szigetelést választunk, akkor a levegő „átszivároghat”, amivel romlani fog házunk hőtartó képessége. Megemlíthető még, hogy az üveggyapot telepítése, igen kellemetlen védőfelszerelés nélkül, hiszen irritálja a bőrt, aminek következtében szúró, viszkető érzés tapasztalható, illetve akár allergiás reakciót válthat ki az emberekből. Ezért mindenféleképpen javasolt az üveggyapottal történő munka során, hogy használjunk védőfelszerelést. Ez következőkből kell álljon: védőszemüveg, hosszú ujjú ruha és nadrág és megfelelő maszk.

Az üveggyapottal kapcsolatos tévhitek

Számos fals információ kering az üveggyapot hőszigetelésről az interneten, aminek az alapja egy régen elavult technológiához köthető. Most szeretnék magyarázatot adni arra, hogy ez az információ ma már miért nem releváns. A régi hiedelem szerint az üveggyapot nagyon rövid ideig tartotta meg saját formáját, alakját, sűrűségét, ezért szinte „pénz kidobás” volt és sokan az ásványgyapotot választották e miatt. Sajnos ez a hír megmaradt a köztudatban és még a mai napig is sokan kerülik ezért az üveggyapottal történő szigetelést.

A mai gyártási technológiának köszönhetően az üveggyapot padláson, födémen, gipszkarton válaszfalban történő alkalmazása során már nem kell attól tartani, hogy pár év múlva szinte már nem lesz hőt megtartó képessége. A másik ilyen sokszor felemlegetett tényező, hogy az üveggyapot mérgező toxikus anyagokát bocsát ki magából, aminek következményei között lehet a rákos megbetegedés. Ez nem igaz, mivel az üveggyapot szigetelések kizárólag természetes anyagokból készülnek. Még veszélyes hulladéknak sem számít. A következő tévhit, hogy az üveggyapot károsító hatásai közé sorolják, hogy az égés során káros anyagokat bocsát ki magából. Ez szintén téves információ, hiszen már ahogy többször írtunk róla, az üveggyapot szigetelés nem éghető anyag, így nem kell attól tartani, hogy bármiféle káros anyag fog a levegőbe kerülni.

Üveggyapot alternatívák

Amikor az ember építőanyagot vásárol, akkor ahogy az teljesen természetes jelenség, szereti körbejárni az alternatív lehetőségeket, hiszen az a célja, hogy minél kedvezőbb áron kapjon minél jobb ajánlatot. Nyilvánvalóan nem minden építőipari termék esetében tudunk egy-egy alternatívát találni, hiszen például a dübelek helyett nem igazán tudjuk mással rögzíteni a polisztirol táblákat. Viszont, ha hőszigetelésen gondolkozunk akkor elég sok olyan terméket találunk, amik a szükségleteinket ki tudják elégíteni. 

Megemlíthetők a polisztirol táblák, az ásvány és kőzetgyapot táblák, illetve mai blogunk fő témája az üveggyapot is. Viszont fontos tisztázni, hogy attól, mert ugyanazt a cél szolgálja, vagyis, hogy télen minél kevesebb meleg, nyáron pedig minél kevesebb hideg levegő távozzon, teljesen másképp kell felhasználni, beépíteni a fent említett építőanyagokat. Ezek alapján a szigetelőanyagokat két csoportra tudjuk bontani polisztirol és gyapotos szigetelő anyag. A polisztirolok közé soroljuk az EPS-t, grafitos EPS-t és az a XPS-t. A gyapotos szigetelő anyagok közé sorolhatjuk az üveg-, ásvány és kőzetgyapotokat. Amennyiben részletesen szeretnétek olvasni az EPS és XPS-ről akkor javasoljuk, hogy olvassátok át egy régebbi blogunkat, ahol részletesen leírjuk nektek mi a különbség az XPS és az EPS táblák között, illetve milyen jellemzői vannak a grafitos EPS-nek. A blogot itt tudjátok elolvasni.  Az ásvány és kőzetgyapotokról egy következő blogban fogunk szót ejteni, amelynek egyébként a felhasználási területei hasonlítanak az üveggyapot szigeteléshez, azonban itt megemlíthető, hogy vannak olyan erősített kőzetgyapot táblák, amik alkalmasak arra, hogy a házunkat külsőleg szigeteljük. Ilyen anyag a Rockwool Frontrock Super. Ez a szigetelési módszer nem sokban tér el a hagyományos hungarocellel történő szigeteléstől.

Üveggyapot termékek

A következő bekezdésben bemutatjuk, hogy milyen típusú üveggyapotokkal találkozhattok az ekomplex.hu-n. A kínálatunkban megtalálható mind tekercses és táblás üveggyapot szigetelés. Így amennyibben padlásteret vagy gipszkarton válaszfalat szeretnétek szigetelni, nálunk minden fajta üveggyapotot megtaláltok. Azért, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő méretet, számos kiszerelésben értékesítjük a különböző üveggyapot szigeteléseinket. Az Isover termékei magas minőségűek és a cég garantálja, hogy időtállóak. Az alap üveggyapot szigeteléstől, amik tekercsesek (Isover Rio Plus Twin) a táblásakon át (Isover Akuplat, több különböző méretben) egészen a prémium minőségű önhordó üveggyapotokig (Isover Ultimate UF-034 Önhordó Típusú Üveggyapot filc) nálunk mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb üveggyapot.

Összegzés

Ebben a blogban részletesen bemutattuk nektek, hogy milyen az üveggyapot szigetelések vannak. Átfutottuk, hogy milyen anyagokból készülnek az üveggyapotok és hogy milyen gyártási technológiával hozzák létre az üveggyapotot, mint anyagot. Ezek után megnéztük, hogy milyen helyeken alkalmazható az üveggyapot. Ez lehet a padlástér, födém vagy gipszkarton válaszfalak üveggyapottal történő szigetelése. Eloszlattunk pár tévhitet az üveggyapottal kapcsolatban, amik főként az üveggyapot káros hatásait taglalták. Ezeken felül megnéztük, milyen alternatív szigetelőanyagok vannak, amelyek részben helyettesíteni tudják az üveggyapot szigetelést. Az leszögezhető, hogy az üveggyapot ma az egyik legnépszerűbb szigetelőanyag, ami a piacon található. Ez köszönhető a tartósságának, a minőségének és a viszonylag kedvező árának.

Amennyibben tetszett az üveggyapotról szóló blogunk és szeretnél az építőanyagokkal kapcsolatban továbbiakról olvasni, akkor javasoljuk, hogy olvasd el korábbi blogjainkat. Itt már olyan témákat jártunk körbe, mint a geotextília, drénlemez, tetőfedőanyagok, tetőfóliák és az EPS és XPS lapok. A következő blogunkban az üveggyapot „testvérével” az ásvány és- kőzetgyapottal fogunk részletesen foglalkozni. Addig is javasoljuk, hogy kövessetek minket Facebookon és iratkozzatok fel hírlevelünkre, ahol folyamatosan tájékoztatunk titeket a leújabb híreinkről és akcióinkról.
Tartalomhoz tartozó címkék: kisokos szigetelés